Vijesti

Prije 27 godina hrvatsku su neovisnost, na današnji dan, zajedno priznale tadašnje članice Europske unije (EU), a Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, 15. siječnja uspostavila je i diplomatske odnose s Hrvatskom koja je istoga datuma, ali 1998. okončala i mirnu reintegraciju u ratu okupiranog hrvatskog Podunavlja.

DUGA MEĐA - Koliko mogu ljudska volja, htijenje i marljivost te prije svega dobra organizacija, ma koliko mala sredina bila, pokazali su hrvatski branitelji iz Duge Međe. Naime, Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa osmi je put uspješno organizirala Kobasijadu s radnim nazivom Radionica zdrave hrane. Vrijedni domaćini za sve su posjetitelje osigurali kobasice, slaninu i druge suhomesnate proizvode te veliko ložište na kojem su ih mogli i ispeći u pravom slavonskom ambijentu, kod starog đerma. Bilo je tu i domaćih čvaraka, predstavili su se i lokalni vinari, a organizator se pobrinuo i za kuhano vino i čaj. Domaćice su pak pripremile nekoliko slavonskih dizanih kolača "predvođenih" ukusnim lepinjama. Manifestaciju je otvorio zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement.

Drugi dan prosinca 1991.godine dan je najveće tragedije u Domovinskom ratu na području Požeštine – jedanaestorica hrvatskih branitelja tada su poginula u neprijateljskoj zasjedi. Josip Širić, danas satnik Hrvatske vojske, u to je vrijeme bio zapovjednik izviđačko-diverzantske desetine 1.bojne 123.brigade i sa suborcima je bio na mjestu tragedije. Evo njegovih sjećanja:

 
 
Požeški biskup msgr. Antun Škvorčević primio je 29. studenog, u prostorima Biskupskog doma u Požegi pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Nenada Križića i hrvatske branitelje s područja Požeške biskupije, ukupno 75 predsjednika i predstavnika braniteljskih udruga iz 6 županija koje pokriva biskupija.

Pozivnica20181