28 godina prošlo je od 1. kolovoza 1991. godine, kada su jedinice 51. motorizirane brigade JNA s pridruženim jedinicama teritorijalne obrane napale šire područje Dalja i Erduta te započele prodor u Dalj.

<a href="/UserDocsImages//2019/3OSTALO/DALJ2019/DSC_0019.JPG" target="_blank">Spremi sliku (u kvaliteti za tisak)</a>

Nošeni plemenitim ciljem obrane suvereniteta Hrvatske, policijski službenici PP Dalj toga su dana, s pripadnicima ZNG i Civilne zaštite te lokalnim stanovništvom, pokušali obraniti Dalj od daleko brojnijeg i tehnički nadmoćnijeg neprijatelja. Iako izloženi stalnom granatiranju, držali su hrabro svoje položaje. Nakon što su odbili ultimatum za bezuvjetnu predaju prema policijskoj postaji, tenkovima, transporterima i ostalim vozilima krenuo je neprijatelj. Istodobno je započeo snažni otpor hrvatskih policajaca, pripadnika Zbora narodne garde, Civilne zaštite i mještana Dalja. Žestoka i neravnopravna borba trajala je sve do deset sati, kada je tenkovski projektil, ispaljen iz smjera pravoslavne crkve, pogodio policijsku postaju i potpuno je uništio. Hrvatski branitelji koji nisu poginuli od projektila brutalno su likvidirani.

Obilježavanje je započelo prigodnim programom u Domu kulture Dalj, koji je nastavljen „Mimohodom zastava“ u organizaciji članova Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Osječko – baranjske županije, ulicama Dalja do Postaje granične policije Dalj, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Slika

 

U obrani Policijske postaje Dalj tragično je poginulo 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite. U znak sjećanja, danas je u Dalju obilježena obljetnica tog tragičnog događaja.

Kod spomen obilježja tragično poginulim hrvatskim braniteljima ispred Postaje granične policije Dalj, počast poginulima odali su članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ivan Anušić, župan Osječko – baranjske županije, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, izaslanik podpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Željko Živanović, brigadni general, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Policijske uprave osječko – baranjske Ladislav Bece, predstavnici regionalne i lokalne uprave i samouprave, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata te predstavnici sindikata.

Nakon hrvatske himne u izvedbi klape „Sveti Mihovil“, minutom šutnje odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Slika

U obraćanju, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić rekao je da se danas prisjećamo hrabrog čina obrane ovog dijela domovine. “Teško je bilo što utješno reći, dok traje potraga za onima koji su počinili zločine nad bližnjima. Imali smo hrabrosti i srce. Zato smo pobijedili. Naši najmiliji nisu uzalud poginuli. Budite hrabri i ponosni. Naši najmiliji nisu uzalud umrli”, rekao je Anušić.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović u svom obraćanju istaknuo je kako se u začecima rata, na današnji dan prije 28 godina u Dalju,  dogodio jedan od najtragičnijih i najponosnijih događaja Domovinskog rata.

“Na počecima borbe za potvrdu već proklamirane samostalnosti, kad se hrvatska vojska tek osnivala, upravo su policijski službenici bili prvi na branicima domovine. Naša policija i tada je imala samo jednu zadaću - obranu ustavnopravnog poretka novostvorene države, osiguravanje javnog reda, te mira i sigurnosti njezinih građana. U tome, posebice značajno mjesto zauzimale su policijske postaje - simboli hrvatske neovisnosti. Njihova vrijednost i značaj pogotovo su došli do izražaja u razdoblju koje je uslijedilo nakon proglašenja Deklaracije o samostalnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja 1991. godine. Svima je bilo jasno da upravo one - policijske postaje - stoje na putu ostvarenja brze ratne premoći i planiranog osvajanja teritorija Republike Hrvatske. I zato su se, kao glavna prepreka osvajačkih težnji, premetnule u važan - najvažniji - okupatorski cilj agresora”, istaknuo je ppVRH i ministar Božinović. “Strahote koje su se tog jutra dogodile, tragedije kojima ste vi, mještani Dalja svjedočili, po svojoj će surovosti ostati trajno zabilježene u našim sjećanjima. Na nama leži odgovornost da istinu o tome prenosimo mladim generacijama, kako bi znale u ispravni povijesni kontekst staviti ulogu hrvatske policije u Domovinskom ratu - jedine oružana sila koju smo u začecima rata imali. Punih šest sati – od četiri do deset ujutro - trajalo je neprekidno granatiranje policijske postaje, ta žestoka i neravnopravna borba, opći napad na policiju”, rekao je ministar. 

Ministar Božinović naglasio je da sva snaga i jedinstvo hrvatskog naroda u obrani pravde i slobode do svog je punog izražaja došla odmah nakon te ultimativne ponude neprijatelja, kada su u pojačanom napadu koji je uslijedio, u pomoć policijskim službenicima i policijskoj postaji priskočili baš svi – pripadnici Zbora narodne garde, civilne zaštite i mještani Dalja.

U obraćanju ministar Božinović istaknuo je da se svi trebamo prisjetiti da je u obrani daljske policijske postaje i samoga Dalja poginulio 20 policijskih službenika, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite. Ispunjeni ponosom i dostojanstvom, trebamo iskazati našu duboku počast i zahvalnost njima, trideset devetorici hrabrih i srčanih očeva, sinova i supruga, koji su domovini dali ono najvrjednije, ugradivši svoje živote u njene temelje.

U govoru ministar Božinović naglasio je i da se danas trebamo prisjetiti 762 u ratu poginulih policijskih službenika, 26 njihovih kolega koji se još uvijek vode nestalima, kao i svih hrvatskih branitelja koji su u Domovinskom ratu izgubili život. Svi su oni tvrdoglavo, hrabro i požrtvovno stvarali i branili hrvatsku državu, za sve nas.

Slika

“Odlike naših branitelja, koje su ih smjelo vodile u ratnim bitkama, svima nama trebaju služiti kao primjer da jednako hrabro i odlučno, udruženim snagama gradimo budućnost ove zemlje, moderno društvo i državu, u kojoj će svi njeni građani stvarati obitelj, s osjećajem ponosa i sigurnosti”, završno je u govoru istaknuo ministar Božinović. 

Nakon komemoracije, u Crkvi svetog Josipa u Dalju, održana je sveta misa za poginule branitelje. Misu je predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Monsinjor Jure Bogdan.

Slika

Na malonogometnom igralištu Osnovne škole Dalj odigran je i tradicionalni Memorijalni turnir Dalj 2019. Prvo mjesto osvojila je ekipa PU vukovarsko – srijemske. Drugo mjesto osvojila je ekipa PGP Beli Manastir, dok je treće mjesto osvojila ekipa I PP Osijek. Najboljima je pehare uručio načelnik PU osječko – baranjske Ladislav Bece.

Slika

Povodom obilježavanja obljetnice održana je i druga po redu utrka „Vitezovi Dalja“.

Slika