Europski sud za ljudska prava u utorak je presudio da države mogu raspustiti stranke koje se ne distanciraju od bivših komunističkih partija. Riječ je o presudi Europskog suda za ljudska prava u predmetu tužbe organizacijskog i registracijskog odbora Rumunjske komunističke partije protiv Rumunjske. Naime, Rumunjska je 12. svibnja 2014. (Županijski sud u Bukureštu) odbila zahtjev da se stranaka poznata kao “Rumunjska politička partija” (“PCR”) upiše u popis političkih stranaka.

 “Naravno da je ova presuda ostala nezamijećena u našem javnom medijskom prostoru, dapače o njoj se znakovito šuti. Upravo zbog toga sam odlučio otvoriti raspravu o ovoj presudi.

Pravno govoreći Europski sud za ljudska prava kaže da države, konkretno Hrvatska može u svom Zakon o političkim strankama propisati odredbe da će raspustiti sve političke stranke (već registrirane) u Hrvatskoj koje se ne distanciraju od Komunističke partije Jugoslavije i Komunističke partije Hrvatske.

Stoga pitam Vladu imali namjeru ovu presudu odnosno stajalište i zaključak Europskog suda za ljudska prava pretočiti u naše zakonodavstvo, a sukladno i Rezolucijama parlamentarne skupštine vijeća Europe.

Podsjećam, Parlamentarna skupština Vijeća Europe osudila je totalitarni komunistički poredak u svoje dvije rezolucije: Rezoluciji 1481 o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka, koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila 25. siječnja 2006. godine i Rezoluciji 1096 o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava, koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila 27. lipnja 1996. godine.

 Napominjem, Hrvatska je zadnja zemlja koja je donijela Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. do 1990. godine – Hrvatski sabor donio je Deklaraciju 30. lipnja 2006.godine, na prijedlog nas nekolicine tadašnjih zastupnika Kluba HSP-a (pokojnog Slavena Letice, Miroslava Rožića, Tončija Tadića, Ante Đapića, Peje Trgovčevića i mene, Pere Kovačevića), znači ne na prijedlog Vlade, HDZ-a, SDP-a ili bilo kojeg aktera današnjih aktualnih političara.

Ova presuda traži i očitovanje stranaka koje se izravno ili neizravno smatraju ili jesu slijednici bivše komunističke partije.

Otvoreno pitam Peđu Grbina, Tomislava Tomaševića, Ivanu Kekin, Katarinu Peović i druge čelnike slijednice partije, koje za sebe govore da su “progresivne snage”, što imaju reći o ovoj presudi i kane li po njoj postupati, odnosno distancirati se od bivše komunističke partije.

Naravno tražim i očitovanje premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića”, piše Pero Kovačević a prenosi Direktno.hr.