Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata ”Orao” Orahovica-Našice treću godinu za redom, provodi projekt pod nazivom ”Domovinski rat trajna vrijednost” koji financira Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Riječ je o projektu koji ima za cilj promicanje istine o Domovinskom ratu, a uz druge aktivnosti iz projekta najvažniji je ovaj dio namijenjen učenicima osnovnih škola “Ivane Brlić-Mažuranić” Orahovica i “Josipa Juraja Strossmayera” Đurđenovac.

Nadnevka 07. svibnja 2019. godine pripadnici Specijalne policije voda Orahovice-Našice, a danas članovi udruge “Orao”, održali su predavanja u školi u Đurđenovcu.

Riječ je o projektu koji ima za cilj promicanje istine o Domovinskom ratu, a uz druge aktivnosti koje se provode u sklopu projekta, najvažnije je onaj dio koji je namijenjen učenicima osnovnih škola. 

Pripadnici Udruge i ove godine u partnerstvu s osnovnim školama iz Orahovice i Đurđenovca provode dio projekta jer najvažnije je da mladi budu educirani o istini Domovinskog rata kako na ovom tako i na svim područjima republike Hrvatske. Ovim predavanjima mlade se pokušava upoznati s događanjima iz nama ne tako davne prošlosti a koji su se odvijali na prostorima bivše općine Orahovica i okolice, kao i o činjenicama zbog kojih je došlo do ratnih sukoba i trenucima stradavanja i pogibije naših kolega u borbi za samostalnost.


Nadalje, dio predavanja usmjeren je na upoznavanje učenika sa specijalnom policijom kao postrojbom i njenoj ulozi u Domovinskom ratu. Kako se osnovcima želi dati potpunu sliku ratnih događanja na ovim prostorima, u drugom dijelu dana posjetili smo spomen obilježja, odnosno mjesta stradavanja i pogibje prve orahovačke žrtve Domovinskog rata, policajca Stjepana Mlakara u Pušini, pripadnika Specijalne jedinice policije "Roda" Varaždinske županije Miroslava Košćaka gdje su zapaljene svijeće, a potom je izvršen obilazak lokacije gdje se tijekom operacije “Trokut” nalazila baza Specijalne policije, a riječ je o području Park šume Jankovac.

  

Članovi Udruge specijalne policije “Orao” Orahovica - Našice još jednom čine ogroman korak ka najvažnijem cilju očuvanja Domovinskog rata, a to je edukacija mladih, onih koji tu istinu moraju čuvati i prenositi na sve daljnje generacije.