Na Turnju, povijesno značajnom obrambenom lokalitetu, a tijekom Domovinskog rata ključnom za obranu grada i države na južnom ulazu u Karlovac otvoren je Muzej Domovinskog rata - Turanj, Na jednom četvornom kilometru poginulo je čak 70 ljudi braneći Karlovac, bilo je to mjesto na kojemu su se brojali mrtvi, spašavali ranjeni, razmjenjivali zarobljenici. Obranile su ga tri satnije, dvije domaće, Wolfovi i Rebelsi te zagrebačke Žute rukavice.

Ovaj dio Karlovca zvali su "Malim Vukovarom" jer nije bilo kuće ni objekta koji nije bio pogođen nekim od projektila. Zgrada u kojoj su boravili, hrvatski vojnici ironično su nazvali Hotel California. Danas je jedino ta zgrada ostala u izvornom ratnom obliku, ali je restaurirana i ostakljena te sadrži stalni postav izložbe s 350 ratnih eksponata, ne samo oružja, memorijalni centar za poginule branitelje, suvenirnicu i multimedijalnu dvoranu. Uokolo je postavljeno teško naoružanje i oklopna vozila korištena u obrani.

Ministar branitelja Tomo Medved podsjetio je kako se na Turnju nije branio samo Karlovac već se spriječila ideja pobunjenih Srba o presijecanju Hrvatske, naglasivši da je doprinos Karlovačke županije u obrani bio velik, sudjelovalo je oko 20.000 branitelja, 526 ih je poginulo, dok se sedmero vodi nestalima. I on je naglasio važnost da se učenicima omogući upoznavanje "sa svim područjima koji su imali važnu ulogu u obrani Republike Hrvatske", pa u poginulima tražio inspiraciju za mlade da ne isele.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić zahvalio se ministrima branitelja Tomi Medvedu i kulture Nini Obuljen Koržinek na moralnoj i materijalnoj potpori njihovih ministarstava pri realizaciji projekta, jednako kao i ravnateljica Muzeja Hrvojka Božić koja je zahvalila svima koji su u posljednjih 15 godina radili na projektu.