”Državna reakcija na pokušaj Bog zna koje po redu srbijanske provokacije u zadnjih dvadesetak godina, bila je dobra. Mi u stranci DESNO, međutim, ne dijelimo oduševljenje koje se zbog toga nastoji projicirati u javnosti. Republika Hrvatska učinila je ono zbog čega postoji i što ne smije biti vijest, a posebno ne smije biti razlog za oduševljenje. Žalosna je činjenica da danas, 24 godine nakon blistave vojne pobjede nad srpskim vojnim snagama i protjerivanja tih snaga s okupiranih područja naše zemlje, mi veličamo to da nepozvanoj srpskoj vojsci nije dopušten ulazak na državnoj granici u Republiku Hrvatsku. Što je trebalo? Pustiti ih, a nakon prolaza navodne vojne delegacije očekivati delegaciju tenkova”, pita se predsjednik stranke DESNO Anto Đapić referirajući se na posljednja događanja u Hrvatskoj.

Kako nadalje dodaje i sama činjenica da srbijanska država pokušava takve stvari je uznemirujuća. ”Ne zbog srpske moći i snage, ne zbog straha od njih, jer ih je hrvatski narod s državnim rukovodstvom povijesno podučio devedesetih godina kad su imali golemu vojnu nadmoć, nego zbog međunarodne slike naše državne nemoći i političke konstante, koja je i potučenu i vojno poniženu Srbiju ohrabrila na takve pokušaje. Nama ne može biti izraz državne satisfakcije javna polemika ili zabrana ulaska tragikomičnim figurama kao što su Vulin i slični.

Mi „sindrom Vulin“ moramo iskorijeniti u Hrvatskoj, jer da toga paralizirajućeg sindroma nema u našim državnim i javnim institucijama, u medijima i navodnim civilnim udrugama, nikada u Srbiji nikome ne bi palo na pamet ponašati se prema Hrvatskoj onako kako se ponašaju godinama”, poručuje nadalje poznati pravaš. On smatra smatra da mi moramo stvoriti konstantu državne politike i državne snage, ali i društvenog raspoloženja koje će prevenirati slične pokušaje te će biti moguće kako sa Srbijom, tako i sa svakim drugim uspostaviti primjerene odnose. ”Kad je Srbija u pitanju, hrvatska politika bit će državnička onoga trenutka kad Srbija bude morala prihvatiti poziciju gubitnika u ratu, odgovornoga za sva zla koja je nanio hrvatskom narodu. Kad preuzme tu odgovornost u međunarodnim odnosima i kad naši saveznici budu polazili od toga kao od prirodnoga praga tada Srbija neće provocirati, nego će nastojati biti odgovoran susjed u europskom okruženju. To mora biti cilj i glavna ideja vodilja svih hrvatskih politika, a ne veličanje nadmudrivanja s Vulinom i Vučićem”, zaključuje Đapić.