Ispis

Redatelj Jakov Sedlar snimio je dokumentarac “3069” o braniteljima koji su počinili samoubojstvo. Prije dvije godine, kada je započeo raditi film, samoubojstvo su izvršila 3069 branitelja, danas je broj branitelja koji su izvršili samoubojstvo 3267!

Film donosi osam tužnih priča o samoubojstvima hrvatskih branitelja. To su priče ljudi koji su imali snage da ispričaju svoju tužnu priču pred kamerom, neki su pokušali i nisu imali snage  dovršiti priču o tragediji koja ih je zadesila, donosi hu-benedikt.hr.

U evidenciji je 508.325 hrvatskih branitelja, danas je živih 438.437 a od toga je u radnom odnosu 192.305. Nezaposlenih je 63.236 i oni nemaju primanja.  U Domovinskom ratu poginula su 8.394 branitelja, nestalo ih je 438, a 56.994 su invalidi Domovinskog rata.

Od početka Domovinskog rata umrlo je više od 61.000 branitelja, od kojih je samoubojstvo počinilo njih 3.267 (evidentiranih). Prosječna životna dob hrvatskih branitelja je 54,3 godine.

Hrvatski branitelji su ostvarili cilj, oslobodili su Hrvatsku i doživjeli njeno priznanje kao samostalne međunarodno priznate države pa se postavlja pitanje:  Zašto su izvršili samoubojstvo?

Samoubojstvo su izvršili zbog (budimo iskreni): 

Hrvatska država se rješila branitelja poslavši ih u mirovinu (vojska, policija i drugdje) a da im nije pružila nikakvu alternative što je dalo porazne rezultate. Država nije našla načina da ih zaposli, da ih uključi u društvo kao korisne članove zajednice već ih je izolirala i marginalizirala.

Država je omogućila osnivanje niza neovisnih braniteljskih udruga (umjesto da branitelji imaju jednu krovna udruga koja će brinuti o status branitelja) i tako stvorila jaz među braniteljima jer su neki branitelji postali uhljebi koji su gledali samo svoje interese a zaboravili svoje suborce. Država je lošim, nedorečenim zakonima ponizila branitelje, marginalizirala ih i progonila a štitila zločince (treba vidjeti koliko teških zločina iz Domovinskog rata nije ni istraženo, ni procesuirano!? Zašto?).

Žalosno je da je Jakov Sedlar dobio potporu (u Hrvatskoj) za film samo od Ministarstva branitelja dok država daje milijunske iznose za snimanje antihrvatskih filmova koji blate branitelje, Domovinski rat i Republiku Hrvatsku kao državu.

To su razlozi zašto su se mnogi ubili, nisu mogli podnijeti silno poniženje od države za koju su se borili, nisu mogli podnijeti poniženje od medija, političara i institucija države za koju su se borili. Nisu mogli podnijeti da abolirani četnici obnašaju vlast u državi za koju su se oni borili!

Za nerad državnih institucija i službenika, za vrijeđanje, ponižavanje i progonjenje branitelja nije nitko odgovarao.

Poruka filma: “Nemojte ni razmišlajti o samoubojstvu, to nije rješenje. Imamo svoju državu za koju ste se iskreno i srcem borili, napravite sve da bude bolja. S onoga svijeta ništa ne možete napraviti.”

Borba za Hrvatsku se nastavlja, nije završena i svaki branitelj ima svoje mjesto i zadatak u toj borbi. Ako želim Hrvatsku kao naprednu, pravnu i pravednu državu moramo poraziti izdajnike i zato je važan svaki branitelj i domoljub.   

G.S.