Komemoracijom na grobu stožernog brigadira Damira Tomljanovića – Gavrana u ponedjeljak, 17. veljače 2019. u Krivom Putu obilježena je 26. obljetnica njegove pogibije…

17, veljače 1994. godine na crti razdvajanja Hrvatske vojske i paravojnih postrojbi pobunjenih Srba kod Tulovih greda na južnom Velebitu poginuo je pukovnik Damir Tomljanović-Gavran, jedan od legendarnih zapovjednika  1. Gardijske brigade „Tigrovi“. Njegova hrabrost i vojna doktrina stvorile su od Damira heroja Domovinskog rata koji se iskazao na svim hrvatskim bojištima. Tome neustrašivom časniku danas su na zanjem počivalištu u njegovu rodnom Krivom Putu došli iskazati članovi obitelji, predstavnici državnog vrha, predstavnici jedinica lokalne samouprave, suborci i prijatelji.

Posebno se dirljivim riječima nazočnima obratio  izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Gavranov prijatelj i suborac Ivica Krizmanić koji je iznio ratni put Damira Tomljanovića Gavrana.

-Gavran je bio moj zapovjednik pa se još jednom zahvaljujem na ukazanoj časti Udruzi ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“. Pristupio je u Hrvatsku policiju početkom kolovoza 1990. godine. Odmah po osnutku specijalne policije u Rakitju Gavran je bio njihov pripadnik. Sudjelovao je u akcijnama u Pakracu, na Krvavom Uskrsu na Plitvicama, kod Okučana, Novske… Kada je postao pripadnik „Tigrova“ sudjelovao je u svim akcijama i operacijama te proslavljene postrojbe. Predugo bi trajalo da bih nabrojao sve operacije u kojima je Gavran sudjelovao. Dogvoljno je reći da je naš zapovjednik i suborac Damir Tomljanović Gavran sa svojom postrojbom stoički branio hrvatski teritorij od često nadmoćnijeg neprijatelja. Nemoguće je nabrojati sve bitke u kojima je Gavran sudjelovao i posvuda iskazao nevjerojatnu hrabrost. Poginuo je prije 26 godina na Tulovim gredama na Velebitu. Bio je to veliki čovjek, prijatelj i zapovjednik. Teško je izgubiti takvog heroja, kao što smo izgubili mnoge časne i ponosne branitelje. Mi se nismo borili za ovakvu Hrvatsku u kojoj naše pravosuđe oslobađa ratne zločince koji su ubijali naš narod i rušili hrvatske gradove, ustvrdio je Ivica Krizmanić.

Vijence na Gavranov grob danas su položili mnogi, među njima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik Darko Nekić, saborski zastupnici Miro Kovač, Davor Ivo Stier i Tomislav Tolušić, predstavnici Hrvatske vojske i policije, župan ličko-senjski Darko Milinović sa zamjenikom Vicom Nekićem, pročelnici i Josip Dragičević (predsjednik Udruge djece poginulih Hrvatskih branitelja Ličko-senjske županije), gradonačelnik Grada Senja Sanjin Rukavina i predstavnici većine jedinica lokalne samouprave iz Ličko-senjske županije.

Nakon komemoracije održana je sveta misa u crkvi Majke božje snježne u Krivom Putu.

———————————————–

-Damir Tomljanović Gavran zauvijek će ostati zapisan u hrvatskoj povijesti.
Uspomene na njegovo junaštvo nikada ne blijede, u njegovu čast Dočasnička škola Hrvatskog vojnog učilišta nosi ime Damir Tomljanović – Gavran, a njegove vrijednosti utkane su u današnjoj Hrvatskoj vojsci”.

Damir Tomljanović – Gavran u obranu domovine uključio se 1990. godine, pristupivši Jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje te potom 1. gardijskoj brigadi Tigrovi, s kojom prolazi brojna bojišta od istočne i zapadne Slavonije, Banovine i Korduna do krajnjeg juga Hrvatske. Od 1993. kao zapovjednik 2. bojne gardijske brigade Tigrovi zapovijeda Sektorom Zadar te postrojbama koje su držale položaje na Velebitu. Poginuo je tijekom obilaska jednog od velebitskih položaja 17. veljače 1994. Njegovo ime danas nose ulice u najvećim hrvatskim gradovima, trgovi, vojne škole, sportski tereni, memorijali, hodočašća, a posebna uspomena na njega čuva se u njegovu rodnom mjestu Krivom Putu.