U naselju Humu nedaleko od Voćina Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin proteklog je vikenda organizirala radnu akciju - gradnju spomen-obilježja za žrtve Domovinskog rata stradale na tom području.

 Riječ je o spomen-obilježju posvećenom hrvatskim braniteljima pripadnicima 136. slatinske brigade Mariju Grahovcu, Miroslavu Zrinščaku i Željku Laichu, te civilnim žrtvama srbočetnočkog pokolja Franji Banovcu, Ivanu Banovcu, Marijanu Đuzelu, Romanu Ridlu, Marku Vukoviću, Rozaliji Ridl i Željku Galoviću, kao i lovcima tragično preminulim od zaostale mine iz Domovinskog rata Zorici Runje, Marku Bartoloviću i gostima iz Austrije Franzu Scheitlu, Johannu Gehringeru, Franzu Vogleru i Franzu Nammerbacheru.

- Za navedene žrtve iz Domovinskog rata i poraća postoje spomen-obilježja, ali ona se nalaze na mjestima stradavanja i duboko su u šumskim predjelima pa im je otežan pristup. Ovo spomen-obilježje podižemo u čast svih hrvatskih žrtava koje su stradale na području Mjesnog odbora Hum, a nalazi se u samom centru Huma, uz glavnu prometnicu za Voćin, i uvelike će olakšati roditeljima poginulih branitelja, koji su već u poodmakloj životnoj dobi, dostojno odavanje počasti - rekao je predsjednik UDVDR-a Ogranak Voćin Darko Božičković.

Prema njegovim riječima, spomen-obilježje se u cijelosti izvodi donacijama ljudi velikog srca, čija će imena objaviti nakon njegova završetka. Uskoro će biti postavljena i spomen-ploče s imenima stradalnika, a otkrivanje se planira oko 5. kolovoza u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.


 objavio: glas slavonije