Dana 4. kolovoza 1995., u 5 sati ujutro, raketiranjem odašiljača Ćelavac započela je vojno-redarstvena operacija Oluja.


Združene snage Specijalne policije MUP-a RH, među kojima su bili i pripadnici zadarskih Poskoka, kretale su se na jednom od glavnih pravaca na Velebitu, na potezu Mali Golić - Mali Alan - Crveni Potoci - Male i Velike Žuljine - Ćelavac, gdje ih je te 1995. zatekla kamera Hrvatske televizije. Upravo na tom mjestu počinje priča zadarskih Poskoka.

25 godina od završetka vojno-redarstvene akcije Oluja Velebit je ponovno spojio suborce , pripadnike Specijalne policije MUP-a RH (SJP), zadarske Poskoke. Nekada mahom mladići u ranim 20-ima prisjetili su se svojih velebitskih dana - od dolaska na strateški važne visove Velebita do završne oslobodilačke akcije Oluja. Planina koja ne oprašta, koja inspirira, koju se voli i pamti, četiri je ljeta i tri zime bila njihov drugi dom.

Kroz obilje arhivskog materijala, privatnih snimki i fotografija pratimo priču o suživotu čovjeka i prirode u ratnim danima, mjesecima i godinama na jednoj od najljepših ali i najsurovijih hrvatskih planina na kojoj su opstali samo oni koji su poštovali njezine zakone. S jedne strane neprijatelj, s druge surova priroda i imenjaci poskoci. Ćudljivost Velebita sama je po sebi bila stalna i trajna opasnost.

Četiri ljeta, tri zime inspirativna je priča o ostanku i opstanku generacije hrabrih i odvažnih.

Novinarka i urednica je Sanja Mikleušević Pavić, snimatelj Dinko Denona, montažer Saša Petrić, tonski snimatelj Tino Piletić, a snimatelji bespilotnom letjelicom Branko DrakulićDuje MarinMaks Drakulić.

Produkcija: IMS HTV-a

Dokumentarni film pratite i preko multimedijske usluge HRTi.

videoteci platforme možete pronaći više od 50 dokumentarnih filmova i serija te više od 2000 minuta snimljenog materijala o Domovinskom ratu!

za gledanje filma klikni na link: http://www.hrtprikazuje.hrt.hr/639711/4-ljeta-3-zime?jwsource=cl