Nadnevka 06. ožujka paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca u Orahovici i Našicama započelo je obilježavanje 30-te obljetnice ustrojavanja voda Specijalne policije "ORAO" Orahovica-Našice.

            orahovica

 nasice

Članovi Udruge i njihovi gosti položili su vijence i upalili svijeće kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Orahovici te kod kipa Majke Božje u dvorištu Župne crkve sv. Antuna Padovanskog u Našicama. Predsjednik Udruge, Davor Solić, podsjetio je nazočne da je vod Specijalne jedinica policije ”ORAO” u Našicama i Orahovici ustrojen je 6.ožujka 1991. godine te da je kroz postrojbu tijekom Domovinskog rata prošlo 250 pripadnika specijalne policije, što aktivnih što pričuvnih djelatnika MUP-a Republike Hrvatske. Nadalje, dodao je da su pripadnici jedince aktivno sudjelovali u obrani domovine na mnogim bojištima.

nasice1

Specijalna jedinica policije ”Orao” vod Orahovica i Našice sudjelovala je u prvoj akciji “Borovo selo”, u razbijanju četničkih barikada u Baranji, Dardi i Dalju, u trodnevnom oslobađanju Vojarne u Našicama od JNA, u Operaciji ””Otkos 10” , u vojno-redarstvenoj operaciji ”Papuk-91” , u provedbi akcije ”Trokut”- čišćenje oslobođenog područja od zaostalih četničkih snaga. Specijalna jedinica policije ”ORAO” vod Orahovica - Našice sudjelovala je i u akcijama na pakračkom području. Borbeno djeluje od Gospića – ”Visočice” i Medačkog Džepa sve do Zadra i Zadarskog zaleđa gdje borbeno djeluje u VRA ”Poskok 1” i ”Poskok 2”, sudjeluje u akcijama na Dubrovačkom području, a pripadnici jedinice obavljaju i ostale policijske poslove kao pripadnici Specijalne policije MUP-a na području RH.

Specijalnom jedinicom policije ”ORAO” vodovima Orahovica i Našice tijekom postojanja zapovijedali su Stevo Ivić, Pero Jelaš, Branko Horvatin, Zdenko Minarik i Saša Šteković. Brojni pripadnici ove Specijalne jedinice policije sudjelovali su u najvećim vojno-redarstvenim operacijama i simbolima Domovinskog rata u hrvatskoj povijesti, akciji ”Bljesak ” i ”Oluja” – podsjetio je Davor Solić.

Pripadnicima Specijalne jedinice, u ime Grada Orahovice jubilej je čestitao je vladin povjerenik Saša Rister dok je u ime grada Našica jubilej čestitao predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Kašuba. I jedan i drugi istaknuli su da je Specijalna policije tijekom Domovinskog rata odigrala veliku ulogu i dala neizmjeran doprinos u oslobađanju okupiranih teritorija. Tijekom obraćanja Krešimir Kašuba podsjetio je nazočne na značajnu ulogu pripadnika jednice koji kroz školski program promiču istinu o Domovinskom ratu. Na proslavi jubileja bio je nazočan i saborski zastupnik Hrvoje Šimić.

Nakon molitve kod kipa Majke Božje, u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Našicama, održana je i sveta misa za pripadnike Specijalne jedinice policije ”ORAO” koju je predvodio župnik i gvardijan fra Petar Cvekan.

IMG dba3f53a840d9b605ae379d54ecc53b4 V 1

Proslava jubileja bit će nastavljena tijekom godine: uz izlaganje ratnog puta postrojbe bit će organizirano predstavljanje foto-monografije ”Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990-1996”, svečano postrojavanje i odavanje počasti Domovini. Zavisno o epidemiološkim mjerama tijekom travnja - lipnja 2021. otvorit će se Edukacijska dvorana u prostorijama Udruge u sklopu Spomen sobe Specijalna policija u domovinskom ratu u Orahovici u Ulici Stjepana Mlakara 3.


 uspdr-orao.hr