Već je punih 30 godina prošlo od tragedije potpapučkih sela Balinaca, Četekovca i Čojluga, kad su domaći i 'uvezeni' srbočetnici na dvorištima i kućnim pragovima, u skloništima, na poljima i kukuruzištima, na zvjerski okrutan način ubili 22 nedužnih mještana i dvojicu pripadnika MUP-a RH. Na mjesnom groblju u Četekovcu danas je održan komemoracijski skup u znak sjećanja na jedan od najstrašnijih pokolja u Domovinskom ratu koji se dogodio 4. rujna 1991. godine.

 Toga dana u napadu je nebranjena sela i goloruke mještane sudjelovalo je 400 pripadnika tzv. Papučkog odreda, a u samom pješačkom napadu više od 60 četnika i pobunjenih Srba iz okolnih sela Kraskovića, Prekoračana, Ćeralija, Voćina, Rijenaca, Macuta… Svi mještani koji nisu uspjeli ili nisu mogli pobjeći poubijani su, najmlađi Josip Tonc imao je tek 18 godina, a najstarija Rozalija Vlatković 92. Toga dana spaljeno je ili razoreno granatiranjem 59 kuća i gospodarskih objekata, ali i mjesna crkva sv. Nikole Tavelića.

Današnja komemoracija, baš kao i sve dosadašnje, počela je točno u 9,05 sati, u vrijeme kad je toga tragičnog dana započeo četnički minobacački i pješački napad. Cvijeće i upaljene lampione na spomenik poginulim mještanima i policajcima položili su članovi njihovih obitelji i predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rada grada Slatine i Virovitičko-podravske županije, a potom i brojna izaslanstva: uime Hrvatskoga sabora vijenac je položio izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, saborski zastupnik, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić u pratnji saborske zastupnice Vesne Bedeković; uime Vlade RH vijenac je položio izaslanik predsjednika Vlade RH, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović u pratnji izaslanika potpredsjednika Hrvatske Vlade i ministara hrvatskih branitelja, ravnatelja Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinka Tandare te izaslanika ministra obrane, zamjenika zapovjednika Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske, pukovnika Davora Stefanovića; uime Ministarstva unutarnjih poslova RH vijenac je položio izaslanik ministar unutarnjih poslova, načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević u pratnji svojeg zamjenika Nenada Križića; vijence su položila i izaslanstva Virovitičko-podravske županije, te susjednih gradova i općina.

Tužnom skupu uime domaćina obratio se načelnik Općine Mikleuš Robert Grabar.

– Unatoč godinama koje su prošle, i dalje se teško nalaze riječi kojima se mogu izraziti osjećaji prilikom sjećanja na taj dan... Ne možemo promijeniti povijest i te tragične događaje koji su se zbili ne samo ovdje, nego diljem lijepe naše domovine, ali zato moramo ustrajati da se utvrde krivci za ta zlodjela, da odgovaraju za učinjeno, i da se ovakav zločin više nikada ne ponovi. To je naš dug prema nevinim žrtvama, prema istini i pravednosti, rekao je načelnik Grabar.      

Emotivnim govorom nazočnima se obratio i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Josip Đakić.

– Teško mi je govoriti kad nema pravde, kad nema pravednosti, kad ponavljamo jasnim, razumljivim, hrvatskim jezikom iz godine u godinu da međudržavna suradnja pravosudnih tijela, onih koji bi trebali postupati i sankcionirati počinitelje zločina ne postoji, iako je potpisana! Mi pozivamo institucije Srbije, te naše susjedne države koja bi htjela biti prijateljska s nama: odriješite se grijeha koji ste počinili, priznajte zločine, poklonite se žrtvama, na vama je red! Mi smo učinili sve korake na planu suradnje i normalizacije odnosa, a srpska strana ne želi postupati ni po Interpolovim tjeralicama! Pozivam mjerodavne u Republici Srbiji da poduzmu korake i privedu pravdi one koji su jasno, uz svjedoke, definirani kao zločinci. Zločinci ne mogu slobodno šetati ni u jednoj državi Europe niti svijeta, a kamoli u susjednoj Srbiji koja želi biti dio Europe. Dok ne ispunite osnovne uvjete prava, pravde i pravosuđa, nema vam Europe! Sve će doći na svoje, prije ili kasnije, bez obzira na mukotrpno čekanje onih koji su najteže povrijeđeni, a to su obitelji stradalih nevinih žrtava. – rekao je Josip Đakić.

Voditelj komemoracije Trpimir Markotić naveo je sva imena stradalih osoba, a pročitao je i nekoliko svjedočenja mještana o strahotama koje su proživjeli 4. rujna 1991. Na četekovačkoj komemoraciji pjevao je crkveni zbor Župe Uznesenja BDM Nova Bukovica iz Mikleuša, a molitvu je predvodio novobukvački župnik vlč. Dejan Ilić.

Dan ranije žrtvama potpapučkih sela poklonili su se u Četekovcu sudionici biciklističkog memorijalnog maratona Četekovac – Bilje, koji su time simbolično povezali dva mjesta stradanja Slavoniji i Baranji tijekom Domovinskog rata. Izaslanstvo Općine Mikleuš položilo je svijeće i zapalilo svijeće na grobovima žrtava koje su sahranjene u Balincima, Mikleušu, Novoj Bukovici i Slatini, a svetu misu za sve poginule u crkvi sv. Terezije Avilske u Mikleušu predvodio je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević.

Uoči komemoracijskog skupa na mjesnom groblju u Četekovcu, Udruga HVIDR-a Slatina u sklopu projekta „Istina o pobjednicima“ organizirala je memorijalnu hodnju od Mikleuša do mjesta sjećanja i molitve u Četekovcu.


 objavio: glas slavonije