U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa i pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravske županije i Općine Zdenci te stručnim pokroviteljstvom tvrtke Podravka Koprivnica i Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, održana je tradicionalna, 10. Pekmezijada, natjecanje u starinskom načinu kuhanja pekmeza te Sportske igre branitelja. Manifestaciji su nazočili izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Anto Krišto, župan VPŽ-a Igor Andrović, načelnik Općine Zdenci Tomislav Durmić, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević, predsjednik UDVDR-a Krapinsko-zagorske županije, general-bojnik u miru Josip Horvatin, zamjenik načelnika PU VPŽ-a Nenad Križić te mnogobrojni hrvatski branitelji iz udruga s područja Virovitičko-podravske te udruge iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

  Hvala svima od srca što ste došli na našu jubilarnu 10. Pekmezijadu i Sportske igre branitelja, na manifestaciju koju smo ove godine nazvali ‘‘Pekmezom protiv stresa‘‘ jer nam je cilj odmaknuti hrvatske branitelje od svakodnevnih životnih problema i dati im prigodu da se opuste uz kuhanje pekmeza, zabavne igre te glazbu i ples - rekao je predsjednik udruge organizatora UHBDDR-a Duga Međa Mirko Bušljeta.

- Pekmezijada nije samo zaštitni znak Zdenaca nego i cijele Virovitičko-podravske županije. Ovo je manifestacije koja prikazuje zdrav duh, starinske običaje, čuva kulturnu baštinu i promovira zdravu hranu te turizam ovoga područja. Vjerujem kako će ova manifestacija svake godine biti sve bolja i posjećenija - rekao je župan Igor Andrović.

Udruga branitelja iz Krapinsko-zagorske županije donirala je udrugama s područja Općine Zdenci i grada Orahovice 11 stolnih računala za lakši i brži rad.

Nakon sati kuhanja pekmeza stručno povjerenstvo u sastavu Sandra Jadek kao predsjednik te Vlado Pleša i Nikolina Tomić kao članovi pobjednikom je proglasilo ekipu Zdenaca, drugo mjesto pripalo je Dijabetičkoj udruzi Orahovica, a treće ekipi Zaboka. U braniteljskim igrama natjecalo se u bacanju potkove, alci na slavonsko-zagorski način i boćanju. U boćanju je pobjedu odnijela ekipa Udruge hrvatskih branitelja Zdenci, druga je bila HVIDR-a Slatina, a treći ratni policajci Orahovice. U alci je slavila ekipa Udruge branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ-a, druga je bila ekipa UHDVR-a 2. bojne 132. brigade Orahovica, a treća HVIDR-a Orahovica. U bacanju najuspješnija je bila HVIDR-a Slatina, drugo mjesto pripalo je udruzi iz Duge Međe, a treće Udruzi branitelja iz Zaboka. U programu su nastupila tri KUD-a: domaćin ‘‘Zdenac‘‘ iz Zdenaca, Crkvari te Podravina iz Čađavice.

Posebna zanimljivost bila je prezentacija umijeća članova Kluba za obaranja ruke "Samson" iz Donjeg Predrijeva.


 objavio: glas slavonije