Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata ”Orao” Orahovica-Našice nastavlja sa provođenjem projekta pod nazivom ”Domovinski rat trajna vrijednost” koji financira Ministarstvo hrvatskih branitelja.

baner

Projekt ima za cilj promicanje istine o Domovinskom ratu, a uz druge aktivnosti iz projekta najvažniji je ovaj dio namijenjen učenicima osmih razreda osnovnih škola u Orahovici, Feričancima i Đurđenovcu.

Nadnevka 13. prosinca 2021. godine pripadnici Specijalne policije voda Orahovice-Našice, a danas članovi udruge “Orao”, održali su predavanja u školama u Đurđenovcu i Feričancima.

IMG 20a41161e4b2a6588d552c92fcc3b7e0 V

Riječ je o projektu koji ima za cilj promicanje istine o Domovinskom ratu, a uz druge aktivnosti koje se provode u sklopu projekta, najvažnije je onaj dio koji je namijenjen učenicima osnovnih škola. 

Pripadnici Udruge i ove godine u partnerstvu s osnovnim školama iz Orahovice, Feričanaca i Đurđenovca provode dio projekta jer najvažnije je da mladi budu educirani o istini Domovinskog rata kako na ovom tako i na svim područjima republike Hrvatske. Ovim predavanjima mlade se pokušava upoznati s događanjima iz nama ne tako davne prošlosti a koji su se odvijali na prostorima bivše općine Orahovica i okolice, kao i o činjenicama zbog kojih je došlo do ratnih sukoba i trenucima stradavanja i pogibije naših kolega u borbi za samostalnost.

IMG a961f713eb92573539b1b8773a7a6bcf V

Dio predavanja usmjeren je na upoznavanje učenika sa specijalnom policijom kao postrojbom i njenoj ulozi u Domovinskom ratu. Kako se osnovcima želi dati potpunu sliku ratnih događanja na ovim prostorima. Nakon predavanja obišli smo spomen obilježja, odnosno mjesta stradavanja i pogibje prve orahovačke žrtve Domovinskog rata, policajca Stjepana Mlakara u Pušini i pripadnika Specijalne jedinice policije "Roda" Varaždinske županije Miroslava Košćaka gdje su zapaljene svijeće, a potom je izvršen obilazak lokacije gdje se tijekom operacije “Trokut” nalazila baza Specijalne policije, a riječ je o području Park šume Jankovac.

Članovi Udruge specijalne policije “Orao” Orahovica - Našice svojim radom streme prema najvažnijem cilju očuvanja Domovinskog rata, a to je edukacija mladih, onih koji tu istinu moraju čuvati i prenositi na sve daljnje generacije.   

IMG 54f5a6e4adfad46d03ccf3d02912744d V

Prilikom posjete osnovnoj školi u Feričanciman ravnatelju, g. Marku Kneževiću, uručena je knjiga "Specijalna policija u Domovinskom ratu".