U obnovljenoj zgradi bivšeg Hotela Mursa u Osijeku u petak je otvoren Regionalni centar za savjetodavnu i psihosocijalnu podršku hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, najveći takav centar u Hrvatskoj. Svečanosti su nazočili savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u RH Mark Lewis Fleming, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, župan Ivan Anušić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, predstavnici veterana i udruga iz Domovinskog rata.

Koordinirala američka vojska

Kompletan projekt i preuređenje tog prostora koordinirala je američka vojska, odnosno Korpus inženjera vojske SAD-a, koja je i financirala projekt vrijedan 328.832 američka dolara, odnosno 2,1 milijuna kuna.

– Vlada SAD-a ponosan je partner Hrvatske u ovom i mnogim drugim projektima. Suradnja koju smo ostvarili s Ministarstvom hrvatskih branitelja će se proširivati i produbljivati te ćemo nastaviti pružati potporu hrvatskoj Vladi u osiguravanju usluga za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata. To je vidljivo posebno danas kada smo suočeni sa situacijom koja se odvija u Ukrajini. Naše strateško partnerstvo s Hrvatskom ostaje snažno i nastavlja rasti – kazao je Fleming.

– Velike su poveznice SAD-a i Hrvatske koje traju od naše samostalnosti, osobito kada govorimo o Domovinskom ratu jer znamo koliko nam je pomogao SAD u akciji Oluja i oslobađanju hrvatskog teritorija 1995. I nakon završetka Domovinskog rata SAD 
sudjeluje u oporavku, uključivanju i rehabilitaciji svih koji su u vrijeme rata bili pripadnici HV-a i sudionici oružanih sukoba, kojima danas treba pomoći, i na tomu im zahvaljujem. Danas je važno naglasiti nevjerojatnu povezanost i sličnost oružanog sukoba u Ukrajini i oružanog sukoba koji je prije 31 godinu započeo  u Hrvatskoj – rekao je župan Ivan Anušić, iskazavši ponovno punu 
potporu ukrajinskom narodu.

– Regionalni centar je dokaz da se Hrvatska brine o svojim  braniteljima i čini sve kako bi im olakšala život i podigla kvalitetu života. U Gradu Osijeku također brinemo o svojim braniteljima. Pri Uredu Gradonačelnika imamo Odbor za branitelje koji svakodnevno komunicira s braniteljima, nudi im profesionalnu pomoć i radi na poboljšanju kvalitete života u Osijeku – rekao je gradonačelnik Radić.

Svi oblici potpora

Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo  Medved rekao je kako je cijelim projektom upravljao korpus inženjera američke vojske.

– Na području Osijeka naš Centar za psihosocijalnu pomoć na godišnjoj razini pruža više od 9000 potpora. Ponosan sam što ovdje stvaramo uvjete za multidisciplinarni pristup svih sastavnica tijela i službi koje pružaju potporu hrvatskim braniteljima i rješavaju njihove potrebe. Ovdje će zajednički raditi Područna  jedinica Ministarstva hrvatskih branitelja, Centar za pružanje psihosocijalne pomoći, Komisija koju smo na temelju Zakona o  hrvatskim braniteljima osnovali kako bismo bili što dostupniji za pružanje svih oblika potpore i usluga na jednom mjestu – kazao je ministar Medved.