Na zagrebačkom Županijskom sudu u odsutnosti su nepravomoćno osuđena sedmorica pripadnika tzv. milicije Krajine. Radi se o ratnom zločinu počinjenom u srpnju 1991. na području Zamlače i Struge Banske, a osuđeni su na ukupno 95 godina zatvora.

Na jedinstvene kazne zatvora od 15 godina osuđeni su Predrag Orlović (57), Milan Begović (58), braća Predrag (56) i Nenad Korizma (52) i Pero Krnjeta (62), dok su Jan Janković (62) i Nedjeljko Pašić (60) osuđeni svaki na po 10 godina zatvora.

Pašić je istom presudom nepravomoćno oslobođen za ratni zločin nad zarobljenicima, a sutkinja Renata Pražetina Kaleb je svim optuženicima odredila istražni zatvor s obzirom na to da su nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Naime, optužnicom se sedmoricu teretilo da su u sklopu akcije Žaoka pucali i zapalili kuće civila koje su potom natjerali da šest sati hodaju ispred njih s uzdignutim rukama, koristeći ih kao živi štit u kretanju prema Strugi Banskoj.

Osim toga, optuženici su tukli civile. Četvorica su poginula tijekom minobacačkog napada, a više ih je teško ozlijeđeno.

Braću Korizma, Krnjetu, Begovića i Orlovića tužiteljstvo je teretilo i za ratni zločin nad trojicom ratnih zarobljenika koje su, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbe, tukli i mučili. Potom su ih natjerali da se skinu i trče preko livade, nakon čega su ih usmrtili.