Hrvatska javnost s nestrpljenjem iščekuje premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Magistrala ratnog zločina – logor Glina”.

Riječ je o projektu Splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) od čijeg predsjednika Ivana Turudića doznajemo da će se film premijerno prikazati slijedećeg mjeseca upravo u Glini, u kojoj je i on sam bio zatočen. Uoči same premijere, objavljen je vrlo uzbudljiv trailer iz kojeg je vidljivo da je zahvaljujući dobroj produkciji i izvrsnim sugovornicima ova udruga napravila dobar posao.

 “Sekunde su nas dijelile od smrti”

U filmu “Magistrala ratnog zločina” sudjeluju i obitelji zatočenika koji su opisali trenutke u kojima su doznali da su njihovi najmiliji završili u logoru, kao i one kada su doznali da su ubijeni. U filmu je, također, gostovao i umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža – Orkan.

“Sekunde su nas tada dijelile od smrti. O tome su odlučivali ‘gospodari života’ poput ‘specijaliste za političko ispitivanje’, Mile Paspalja. Za vrijeme mog šestomjesečnog boravka ubijeno je sedam ljudi”, kaže Ivan Turudić, predsjednik udruge i zatočenik logora Glina koji dodaje da se u ovom filmu po prvi puta spominju “logori na otvorenom”.