Rudolf Perešin bio je prvi Hrvat koji je s avionom, MiG-om 21 25. listopada 1991. prebjegao iz tadašnje JNA iz Bihaća u Klagenfurt i prešao na stranu Hrvatske vojske. 

Rudolf Perešin rođen je u Gornjoj Stubici u selu Jakšinec 25. ožujka 1958. godine. Po izbijanju Domovinskog rata iz JNA prebjegao je na hrvatsku stranu.

Svojim MiG-om je sletio u Austriju, čime je privukao pozornost čitavog svijeta. Fotografiju pokraj borbenog zrakoplova, uz riječi: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” objavila je većina svjetskih medija, što je našem narodu donijelo dodatnu moralnu snagu u kritičnim trenucima Domovinskog rata tijekom borbe protiv nadmoćnog neprijatelja.

Avion legendarnog hrvatskog pilota vraćen je iz Austrije u Hrvatsku 2019., na čemu je predano radila hrvatska Vlada, tadašnji ministar obrane Damir Krstičević i hrvatska diplomacija.

Perešin i njegova prva lovačka eskadrila sudjelovali su u svim akcijama i operacijama HV-a, pa tako i kobnog 2. svibnja 1995. godine kada je ovaj pilot pogođen zrnima neprijateljskih protuavionskih topova.

Na iznimno maloj visini i u nesigurnom nagibu katapultiranjem je napustio avion i prizemljio se na neprijateljskom teritoriju. Njegovi posmrtni ostaci su vraćeni 4. kolovoza 1997. godine, a 15. rujna 1997. godine je pokopan na Mirogojskom groblju.

Prvi prelet migom iz JNA

Podsjetimo, Rudolf Perešin je bio prvi pilot koji je iz JNA svojim MIG-om preletio na hrvatski teritorij, iako je znao koliko riskira. Hrvati koje je Domovinski rat zatekao u JNA stalno su bili pod nadzorom zbog straha od bjega, a osobito su nadzirali pilote.

Taj rizik ipak nije spriječio Perešina u naumu, pa je tako 25. listopada 1991., trebao u svom MiG-u 21 nadzirati povlačenje JNA iz Slovenije. No, Rudolf Perešin uputio se prema austrijskoj granici, prošao ju otprilike kod Bleiburga i spustio se na aerodrom pokraj Klagenfurta.

Tim svojim domoljubnim činom nanio je težak moralni i politički udarac agresorskoj vojsci i njezinu zrakoplovstvu, a građanima Hrvatske neizmjeran ponos, prkos i rast nacionalnog naboja i svijesti u najkritičnijim ratnim danima. Kada je sletio, prisutnim novinarima izjavio je: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” Četiri dana kasnije vratio se u Hrvatsku, gdje je pristupio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Rudolf Perešin poginuo je kao zapovjednik 21. eskadrile lovačkih aviona 91. ZB Pleso HRZ-a i PZO-a. Sudjelovao je u svim borbenim operacijama HRZ-a i PZO-a. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlatom, Redom Stjepana Radića, Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti za pet godina. Nositelj je medalja za iznimni pothvat i “Bljesak”.

U spomen na Rudija u Gornjoj Stubici se svake godine obilježavaju i Susreti za Rudija.