Dana 25. listopada 1991. godine odigrala se bitka za ...

 

Na ulazu u selo, branitelji Tordinaca uništili su šest tenkova JNA i tri oklopna transportera. Osveta srpske vojske bila je strašna i nitko nije ni sanjao pokolje koji su uslijedili….

 Sela Tordinci i Antin d Vinkovaca, nastanjena Hrvatima, a okružena selima s većinskim srpskim stanovništvom, trpjela su provokacije i napade naoružanih susjeda od travnja do konca rujna 1991., kada civili iz Antina uspijevaju organizirano izaći predavši pobunjenim Srbima nešto osobnog naoružanja, a Tordinčani se uspijevaju uz pomoć stotinjak pripadnika 109. brigade HV-a obraniti do 25. listopada 1991. kada srbizirana tzv. Jugoslavenska narodna armija (JNA) i srpske postrojbe sastavljene od četnika iz Srbije i Slavonije zauzimaju selo.

Ubijene Hrvate zakapaju u nekoliko masovnih grobnica od kojih je najveća sa 208 tijela u središtu Tordinaca koju će pobunjeni Srbi izmjestiti izvan mjesta, a Vladin ured za nestale otkriti i ekshumirati 2004. godine.

Prvi napad na Tordince bio je 6. rujna 1991. i taj napad je odbijen uz velike gubitke za agresora. Taj se okršaj zapravo odigrao u blizini Tordinaca. Selo je u posebno težak položaj došlo 30. rujna 1991. kada je susjedni Antin pao u srpske ruke. Tako su se Tordinci našli u potpunom okruženju.

Najveći napad na selo, iz više smjerova , bio je 25. listopada 1991. Srbi su u Tordincima sigurno imali velike gubitke jer su nakon napada na to selo odlučili pobiti civile iz Antina koje su do tada mirno držali u zarobljeništvu. Prema poslijeratnim informacijama, u tom napadu poginulo je 180-200 vojnika JNA.

Uništeno je šest tenkova , tri transportera i još je jedan dio tenkova onesposobljen. Naši gardisti su se povukli zbog nedostatka protuoklopnog naoružanja. Srbi su tek u narednih dan-dva ovladali selom.

U samim Tordincima je tih dana ubijeno dvadeset i dva civila, a jedan dio Hrvata je odveden u logor Begejce u Srbiju. U Tordincima su pokapani ubijeni Hrvati iz cijele tordinačke župe (Tordinci, Antin, Ćelije, Korođ) tako da je u selu pronađena masovna grobnica s 208 ubijenih Hrvata. Oni su bili bačeni bez ukopa u jamu s uginulim životinjama.

Bitka za Tordince i brutalni zločini srpske vojske nad 208 slavonskih Hrvata: