Aleksandar Vasiljević, tadašnji načelnik Kontraobavještajne službe JNA, 26. siječnja 1991. godine započeo s uhićenjima tzv. “Virovitičke skupine”.

Riječ je o domoljubima koje je okupio Đuro Dečak, u to vrijeme tajnik Općinskog odbora HDZ-a, a koji su 21. siječnja 1991. godine opkolili virovitičku vojarnu sa ciljem sprječavanja državnog udara.

Naime, JNA koja nije priznavala novoizabranu demokratsku vlast u Hrvatskoj, zaprijetila je vojnim udarom što su Dečak i ostali pripadnici skupine pokušali spriječiti blokadom vojarne, no ona je deblokirana odmah narednog dana, 22. siječnja.

Uhićenja

Među prvima je 25.siječnja 1991. uhićen Đuro Dečak, a zatim Antun Habijanec, nešto kasnije i Vinko Belobrk. U zagrebačkom vojnom istražnom zatvoru ostali su do 20. svibnja 1991. godine gdje im je dosuđeno po tri godine zatvora, no do izdržavanja kazne nikada nije došlo.

Uhićenje virovitičke skupine dovelo je do prosvjeda na kojima su građani Virovitice tražili bezuvjetno oslobađanje uhićenih. U Virovitici je krajem siječnja i tijekom veljače održano više skupova potpore. Potpisivana je i peticija za njihovo oslobađanje. Prikupljeno je oko 62 tisuće potpisa. Ipak, vrhunac je bio veliki skup potpore koji je održan 24. veljače 1991. godine pred zgradom Vojnog suda u Zagrebu, na kome je sudjelovalo mnoštvo Virovitičana i desetine tisuća građana iz cijele Hrvatske. Na skupu je zatraženo puštanje svih uhićenika na slobodu, osuđena je politika JNA te je od vlasti RH zatraženo snažnije uključivanje u njihov slučaj. Prosvjedi su potrajali sve do njihova oslobađanja.

Virovitica – pokretač demokratskih promjena

Glavni cilj ove KOS-ove akcije bio je ishoditi naredbu predsjedništva tadašnje zajedničke države Jugoslavije da vojska izvrši vojni udar u RH odnosno oružanom silom svrgne legitimno izabranu vlast na čelu s dr. Franjom Tuđmanom te da se tako udovolji teritorijalnim pretenzijama srbijanskog vodstva na čelu sa Slobodanom Miloševićem za stvaranjem tzv. velike Srbije. Upravo zbog ovog slabo poznatog događaja, mnogi tvrde kako je “Virovitica pokrenula Hrvatsku” koja je bila okidač svemu što je uslijedilo.