Ove subote će se na HRT- u započeti prikazivanje dokumentarne serije “Nepoznate bitke Domovinskog rata: Bitka za Drenov klanac”, scenarističko i redateljsko djelo Ivane Cigić.

Ova trodijelna dokumentarna serija koja će se 4. veljače moći pogledati na Prvom programu, govori o manje poznatim bitkama u prvim danima Domovinskog rata.  Predstavit će šest povijesnih vojnih operacija ograničenog karaktera koje su svojim pozitivnim ishodom značajno promijenile stanje na terenu, ojačale moral hrvatskih vojnika, dragovoljaca i civila na ratom ugroženim područjima.

Sugovornici – povjesničari i vojni stručnjaci – otkrit će nam taktičku važnost pojedinačne operacije i razloge za njezino izvođenje usprkos nesrazmjeru u ljudstvu i naoružanju između agresora i hrvatskih branitelja.

Slabo poznate, ali važne ratne operacije

Prva epizoda posvećena je malo poznatima, ali izuzetno važnim operacijama u Domovinskom ratu u kojima su hrabri, slabo naoružani branitelji Otočca okupljeni u 133. brigadu HV (ZNG) sa svojim prvim ratnim zapovjednikom Davorom Peitelom tijekom jeseni uspjeli ne samo osloboditi i deblokirati Otočac nego i vratiti pod hrvatsku kontrolu sela Čanak i Ramljane.

Ovim pobjedama branitelji Otočca su osigurali cestovnu komunikaciju jedinom kvalitetnom prometnicom kroz Liku i Gacku koja je spajala hrvatski sjever i jug.