U OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica ove školske godine provodi se preventivni projekt pod nazivom „ FAIR PAY NA INTERNETU“, a dobio je i potporu MZO.

Projekt je osmislio i provodi ga projektni tim škole, a kojeg čini pedagoginja Marija Lenart kao koordinatorica te učitelji informatike Svjetlana Urbanek i Damir Čelant.


U sklopu spomenutog projekta održano je predavanje za roditelje učenika 4. i 5. razreda. Predavanje je održao Darko Ćorković iz Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „ORAO“ Našice -Orahovica, a roditelji su kroz predavanje na roditeljskim sastancima dobili informacije o sigurnosti djece na internetu, zaštiti, pravilnom ponašanju i preuzimanju roditeljske odgovornosti.

Namjera je poticati međusobno pozitivno ophođenje u stvarnom životu i na internetu te afirmirati pozitivne vrijednosti, dok je cilj projekta poučiti učenike ponašanju na internetu te smanjiti neprihvatljivo ponašanje.

Isto tako, plan je i provesti niz preventivnih aktivnosti kojima će se kod učenika razvijati socijalne i životne vještine te kritičko mišljenje. Isto tako, projektom se želi prevenirati i usmjeriti na neprihvatljiva i opasna ponašanja djece na internetu i posljedice istog, kao i u predviđenim radionicama u 4. i 5. razredima, osvijestiti rizike i posljedice vršnjačkog nasilja na internetu.


Kako napominju iz Osnovne škole, kroz set radionica za učenike na satu razrednika i informatike, razvijat će se kod učenika socijalne vještine, empatija, jačati samopoštovanje i samopouzdanje uz primjenu digitalne tehnologije.

  • Provođenjem aktivnosti očekujemo da će učenici razviti otpornost i osnažiti vlastite samozaštitne kapacitete te se naučiti zauzeti za sebe. Također, očekujemo da će učenici razviti empatiju i socijalne vještine, kritičko mišljenje i naučiti pružati i primati vršnjačku podršku. Mišljenja smo da će djeca kvalitetnije provoditi svoje slobodno vrijeme, te da će ovaj projekt imati pozitivan utjecaj na njihovo mentalno i tjelesno zdravlje, poručuju iz Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica.

 objavio: radio orahovica