Pobunjeni Srbi u noći s 1. na 2. ožujka 1991. godine napali su Policijsku postaju Pakrac, a brzom intervencijom specijalnih postrojbi iz Rakitja, Lučkog i Bjelovara, Policijska postaja Pakrac oslobođena je, dok su pobunjenici protjerani izvan grada. Bio je to početak Domovinskog rata. Tim povodom obilježena je 32. godišnjica od početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Svečano obilježavanje obljetnice započelo svetom misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, koju je predvodio požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević u crkvi „Uznesenja blažene Djevice Marije“ u Pakracu.

Nakon misnog slavlja formirala se kolona koja se kretala u svečanom „Mimohodu pobjednika“ od crkve „Uznesenja blažene Djevice Marije“ do Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu bana Josipa Jelačića u Pakracu gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Uz domaćine i organizatore vijence su prvi položili predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, kao i sudionici ovih događanja iz ožujka 1991. godine zatim Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik i potpredsjednik Odbora za obranu, Anamarija Blažević, zastupnica u Hrvatskom saboru i gradonačelnica Pakraca, a zajednički vijenac u ime Vlade RH položio je Tomo Medved izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, Nikola Milina, glavni ravnatelj policije i izaslanik ministra unutarnjih poslova s delegacijom Ravnateljstva policije, Perica Turalija, brigadni general, izaslanik ministra obrane, ministrov savjetnik za vojna pitanja. Vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstva županije Požeško-slavonske, gradova Pakraca, Lipika, Bjelovara, Čazme, Garešnice i Križevaca, te općina Gradina i Kaptol.

Nakon polaganja vijenaca u prostoru Hrvatskog doma dr. Franjo Tuđman nastavljen je program obilježavanja gdje su prisutne pozdravili Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca i zastupnica u Hrvatskom saboru, general u mirovini osip Lucić i predstavnik sudionika događanja 1./2. ožujka 1991., Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru i potpredsjednik odbora za obranu te Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

Na svečanosti su bili i Antonija Jozić, požeško-slavonska županica, Ferdinand Troha njen zamjenik, dr. Josip Mihaljević, savjetnik ministra unutarnjih poslova, Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, Damir Barić, zamjenik glavnog ravnatelja policije, Vedran Augustinović, zapovjednik Zapovjedništva za intervencije MUP-a, Mate Bilobrk, zapovjednik ATJ Lučko, Željko Grgić, načelnik PU požeško-slavonske sa suradnicima, Luka Pešut, načelnik PU sisačko-moslavačke, Antun Valić, načelnik PU brodsko-posavske, Jakob Bukvić, načelnik PU bjelovarsko-bilogorske i Dragutin Vurnek, načelnik PU koprivničko-križevačke.

-Nalazimo se na mjestu gdje je prije 32 godine započeo Domovinski rat u Hrvatskoj. Tih se dana ovdje se osjećalo zajedništvo hrvatskog naroda, ali i pripadnika nacionalnih manjina koje su živjele, a i danas žive na području Pakraca. Nažalost, jedan dio srpske nacionalne manjine Pakrac nije prihvaćao kao hrvatski grad, a ni Republiku Hrvatsku kao svoju domovinu. Bio je to prvi oružani sukob na području naše zemlje, a pola godina kasnije Pakrac je postao jedno od najkrvavijih, ali i najključnijih bojišta Domovinskog rata – rekla je između ostalog u pozdravnom govoru gradonačelnica Pakraca i zastupnica u Hrvatskom saboru Anamarija Blažević dodajući kako zahvaljujući hrabrosti i odvažnosti svih hrvatskih branitelja nikad nije ostvaren cilj velikosrpskih ideja da zauzmu Pakrac koji su branili. ––Grad Pakrac nije samo grad Pakračana, nego i svih onih koji su ovdje bili 1991. godine te sudjelovali u njegovoj obrani – rekla je je Anamarija Blažević zaključujući da je Pakrac danas grad okrenut budućnosti te da se još uvijek obnavlja.

-Na nama je obveza da Pakrac i Republika Hrvatska budu baš onakvi kakvima su ih zamišljali hrvatski branitelji.“, zaključila je svoje obraćanje gradonačelnica, zahvalivši ministru Medevedu na tome što je u samom centru Pakraca izgrađeno spomen obilježje na kojem se može pokloniti svakom hrvatskom branitelju – zaključila je.
General Josip Lucić, pripadnik udruge „Tigar 90/91 Rakitje rekao je kako je voljom hrvatskog naroda i snagom hrvatske policije i vojske Hrvatska posljednje 33 godine ostvarila sve svoje državne i političke ciljeve te živjela u miru na korist svih svojih građana.

-Danas kad se nad Europom i svijetom opasnost rata u Ukrajini, mi hrvatski dragovoljci, specijalci, policajci i vojnici, iako u poznim godinama, dužni smo čuvati ideju na kojoj je prvi hrvatski predsjednik dr. Tuđman ujedinio naš narod. Dužni smo zrelo i odgovorno čuvati to djelo za koje je hrvatski narod tijekom povijesti, a posebno u Domovinskom ratu, platio visoku cijenu u poginulim, nestalim, ranjenim i umrlim braniteljima i civilima. Mi svi smo temelj hrvatske državnosti i garancija mira i budućnosti naše djece i unuka – istakao je general Lucić.
Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur, istaknuo je kako je postojala generacija koja je imala hrabrosti i ponosa suprotstaviti se nadmoćnijoj sili.
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, obraćajući se okupljenima, istaknuo je kako je Domovinski rat u Pakracu započeo skidanjem hrvatske zastave sa zgrade policijske postaje i tadašnje Općine te postavljanjem srpske zastave, koja ovdje, kako je i naglasio, nikada nije pripadala nit će pripadati.

-Pobunjenici su imali namjeru rušiti institucije Republike Hrvatske i njezinu demokratski izabranu vlast. Ovo je prigoda da se i nakon 32 godine prisjetimo te spirale nasilja koja je dovela do ratne agresije na tada mladu hrvatsku demokraciju te na početak obrane – rekao je ministar Medved i izrazio posebnu zahvalu svima onima koji su tada sudjelovali na intervenciji u Pakracu, gradu koji je u kolovozu 1991. godine bio ponovno napadnut te nakon gotovo četiri godine bio na prvoj crti, sve do operacije Bljesak.
Nastavljajući svoj govor, ministar je rekao kako ta zahvalnost hrvatskim braniteljima nije samo deklaratorna, nego se odražava sadržajno i konkretno nizom mjera koje hrvatska Vlada prepoznaje kao dug najzaslužnijima za slobodu koju danas imamo.
-Neizmjerno sam ponosan što sam dio tog naraštaja, kao pripadnik postrojbe koja je prije 32 godine ovdje, u Pakracu zajedno s drugim postrojbama pokazala snagu hrvatskog jedinstva nastavio je Medved naglašavajući „Mi smo pobjednici u Domovinskom ratu“!
Ministar Medved je rekao i kako nas je taj Domovinski rat trajno obilježio, a najveći prioritet je traganje za nestalim osobama.
-Danas ovdje u Pakracu želim posebno naglasiti kako među brojnim žrtvama velikosrpske agresije naše misli i molitve su posebno usmjerene prema hrvatskom mirotvorcu i mučeniku dr. Ivanu Šreteru, koji je otet i zlostavljan, a potom je nestao, unatoč svojim pomirljivim porukama. Činili smo i nastavit ćemo činiti napore u pronalasku dr. Šretera, ali i svih nestalih osoba – dodao je nastavljajući kako je važno prenošenje istine na mlade generacije, što je program koji se provodi u okviru Memorijalnog centra Domovinskog rata u sklopu kojeg su povezani svi ratom stradali gradovi.

-Danas i nakon 32 godine još uvijek smo svjesni da mnoge majke traže svoju djecu, supruge muževe, a mnoga djeca svoje očeve nisu ni upoznala. To je nešto što mi kao generacije ne smijemo zaboraviti jer mi smo svjedoci toga vremena. Mi to nasljeđe moramo prenositi dalje, bez obzira u kojoj političkoj opciji bili. Ovo je mjesto gdje se svi isto klanjamo, mjesto gdje se poklanjamo najvećoj hrabrosti i srcu u povijesti hrvatskoga naroda. Mi smo ti koji smo uspjeli ostvariti san, dobiti svoju državu. Ne dopustimo da pojedinci rade podjele, ne dopustimo da zaboravimo i radimo ono što je najbolje za hrvatskog čovjeka – zaključi je Medved.
Program je uveličala policijska klapa „Sv. Mihovil“ svojim prigodnim glazbenim pjesmama.


 objavio: pozega.eu