Foto:MORH/F. Klen

U vojarni “Vitez Damir Martić“ u Rakitju u utorak je otkrivena spomen-ploča poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, pripadnicima 204. brigade Hrvatske vojske, smrtno stradalim na Kupresu i u Bosanskoj Posavini u travnju i kolovozu 1992. godine. 

Spomen-ploču s imenima 24 pripadnika te brigade otkrili  su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić, zajedno s Katom Zadro, čiji je sin Robert poginuo na Kupresu, priopćeno je iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

“Ovaj simbolični čin izraz je našeg poštovanja i zahvalnosti poginulim i nestalim pripadnicima 204. brigade, koji su dali nemjerljiv doprinos u obrani naše domovine i našeg naroda u Bosni i Hercegovini, gdje su i zaustavljeni njihovi životi. To je još jedan trajan podsjetnik na Domovinski rat i spomen na poginule pripadnike legendarne 204. vukovarske brigade, koja je svoju slavu stekla tijekom herojske obrane Vukovara”, kazao je Medved.

Podsjetio je da su i nakon okupacije grada mnogi branitelji Vukovara i pripadnici 204. brigade nastavili svoj ratni put, a mnogi se s bojišta nisu vratili.

“Imena koje su ovdje ispisana svjedoče hrabrosti i odlučnosti onih koji su svoju ljubav prema Hrvatskoj iskazali tamo gdje je bilo najpotrebnije, bez obzira gdje su rođeni. Nikada nećemo zaboraviti naše žrtve, koji su naša trajna inspiracija i motivacija u svakodnevnim naporima za bolju i prosperitetniju Hrvatsku, kao i uzor mladim generacijama”, rekao je Medved.

Ministar obrane Mario Banožić je dodao kako postavljanjem ove ploče stvara se odgovornost za gradnu modernije hrvatske vojske. 

“S osvrtom na sve ono što su i kako su činili hrvatski branitelji za vrijeme Domovinskog rata, vjerujem kako zajedno možemo učiniti puno. Rat u Ukrajini nitko nije očekivao stoga nam je to poruka kako se su obrambeni sustav mora ulagati sustavno, što ćemo i dalje činiti”, rekao je ministar obrane.

Uz obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, na svečanosti su bili i zapovjednik obrane Vukovara i ratni zapovjednik 204. brigade HV-a Branko Borković, predstavnici MORH-a i Hrvatske vojske te pripadnici 204. vukovarske brigade.

“Ovo je jedan od koraka završetka kolektivnog sjećanja. Mi smo generacija koja treba biti ponosna na svoja djela, jer smo zaorali duboko u brazdu koja se rijetko viđa u povijesti naroda, a to je samostalna, moderna i neovisna hrvatska država“, istaknuo je zapovjednik obrane Vukovara i ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade Branko Borković – Mladi Jastreb.

Autor spomen-ploče je kipar Radivoj Jovičić, ujedno autor spomen-obilježja postavljenog u neposrednoj blizini u rujnu prošle godine, u spomen sudionicima Bitke za Vukovar iz redova 204. vukovarske brigade, koji su u toj vojarni boravili od ožujka do studenoga 1992. godine. 


objavo: dugoplje.org / Anita M.