19. svibnja, kod spomen-obilježja “Velebitskim junacima” u Rizvanuši kraj Gospića, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim pripadnicima Specijalne jedinice policije.

Počast su odali članovi obitelji poginulih specijalaca „Velebitskih junaka“ i njihovi suborci iz više udruga specijalne policije.

Kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, počast je odala saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, general Mladen Markač, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, ravnatelj Uprave za pravne i stambene poslove Željko Motik, savjetnik ministra unutarnjih poslova dr. Josip Mihaljević, zapovjednik ATJ Lučko Mate Bilobrk, pomoćnik zapovjednika za resurse, obuku i međunarodnu suradnju zapovjedništva za intervencije MUP-a Marko Brtan, voditelj savjetnik za krizne situacije zapovjedništva za intervencije MUP-a Gordan Žutić, načelnik PU Ličko-senjske Zoran Zdunić i načelnik PU Primorsko-goranske Hari Brnad.

U ime Ličko-senjske županije počast je odala zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, u ime Primorsko-goranske županije izaslanik župana Zlatko Mihelec, u ime Grada Gospića zamjenica gradonačelnika Kristina Prša sa suradnikom te ostali.

Nazočni su se prisjetili neprocjenjive uloge Specijalne policije u Domovinskom ratu i mnogobrojnih ratišta na kojima su te postrojbe boravile te viteški, časno i herojski ispunjavale sve pred njih postavljene zadaće.

U ljeto 1992. godine Specijalna policija Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske počela je zauzimati bitne vojnostrateške položaje na Velebitu radi formiranja svojih baza na tim položajima. U akciji Poskok 1 i poslije u akciji Poskok 2 obuhvaćena je linija obrane južnog Velebita na potezu Rizvanuša-Visočica-Struge-Ivine vodice-Vlaški grad-Dušice-Libinje-Bukva u ukupnoj dužini od preko 120 kilometara, čime je zapriječen prolaz neprijatelja prema Zadru i Karlobagu i na taj način onemogućeno ostvarivanje velikosrpske ideje o granicama Virovitica – Karlovac – Karlobag.

Ujedno je stvorena čvrsta obrambena crta te mogućnost kvalitetne pripreme vojno-redarstvenih operacija Maslenica, Medački džep i Oluja.

Na tom putu živote je izgubilo 26 pripadnika Specijalne jedinice policije:


ZVONKO PAVELIĆ  

MARINO JAKOMINIĆ

DRAGAN ŽUNIĆ

IVICA DRMIĆ

ZLATKO ORKIĆ

EMIL BANEKOVIĆ

MIROSLAV FABEČIĆ

DRAGAN MANDIĆ

IVAN VUKOVIĆ

HRVOJE ČOVO

BERNARD BENČEK

IVICA ANTOČIĆ

BRUNO BOLANČA

MILAN MAJETIĆ

ZDRAVKO ŠEBALJ

DARKO TURKALJ

ANTUN ZAROŽINSKI

DALIBOR DADIĆ

JELENKO BRNIĆ BOĆE

PREDRAG ŠUMERA

IVO KRIŽANAC

ANTE BALJAK

TRPIMIR BAKARIĆ

SAŠA RAKIJAŠ

VIKTOR LIZATOVIĆ

JOZO ILIJIĆ

Specijalci koji su bili najveće oružje u svim operacijama, koji su uz nadljudske napore svladavali teško prohodni teren i pritom ulazili u borbu s dobro utvrđenim neprijateljem na Velebitu. Odlike koje su krasile tadašnjeg, krase i sadašnjeg specijalca, a to je domoljublje, hrabrost, profesionalnost, a i osjećaj pripadnosti postrojbi. Upravo zato Hrvatska policija i u ratu i u miru služi svojim građanima, služi jedinoj domovini, a ljubi vrednote hrabrosti, poštenja, dostojanstva te prije svega štiti slabijeg pred jačimRiječi molitve za poginule specijalce izrekao je policijski kapelan Policijske kapelanije Sveti hrvatski mučenici Josip Šimatović.
 
 
„VI S VELEBITA STANITE U PRVI RED ZA RAJ, JER PAKAO STE VEĆ PROŠLI“