Knjiga “Sjeme zla” prof. Mate Rupića (pomoćnik ravnatelja Hrvatskog-memorijalno dokumentacijskog centra) i Steve Culeja (priređivača) pobijedila je na tradicionalnom natječaju Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.), kao najbolja knjiga na temu hrvatskog obrambenog Domovinskog rata “Bili smo prvi kad je trebalo” za 2023. godinu.

Sjeme zla – knjiga o zločinu u Borovu Selu

Knjiga je objavljena u vlastitoj nakladi Steve Culeja, hrvatskog branitelja i bivšeg saborskog zastupnika, a u njoj se otkrivaju brojne nepoznanice hrvatske ratne tragedije iz Borova Sela, kad su 2. svibnja 1991. srpski agresori na mučki način ubili 12 hrvatskih redarstvenika, među kojima i brata priređivača.

Foto: Privatna arhiva

Da je knjiga ‘Sjeme zla’ najbolja, odlučilo je Povjerenstvo od sedam hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata.

“Zanemarite sve ‘istine’ o kojima ste godinama čitali u medijima i slušali na televiziji. Moja je istina stvarana punih trideset godina i zasnovana je na dokumentima i činjenicama pri čemu mi je puno pomogao Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar”, kazao nam je Culej.

Culej: “Oni koji su zakazali će se prepoznati”

Dodaje kako se s ovom knjigom nije želio žuriti, te da se lišen svake strasti, hladne glave vodio za činjenicama:

“Činjenice će šokirati mnoge koji su do sada slušali priče o masakru u Borovu Selu znali samo ono što su trebali znati. S druge strane, neugodno će se iznenaditi oni koji će se prepoznati u ulogama ljudi koji su tada zakazali i, na neki način, naše policajce poslali na zadatak iako su znali što ih čeka.”

“Na natječaj, koji se kontinuirano organizira od 2000 godine, pristiglo je 15 knjiga, a jedan od ciljeva je i taj da se potakne hrvatske branitelje i stradalnike da sami pišu i objavljuju knjige u svezi stvaranja hrvatske države. Povjerenstvo je posebno pohvalilo knjigu prof. dr. dr. sc. Miljenka Brekala ‘Paradržava – Republika Srpska Krajina’, a pohvaljene su i knjige ‘Maslenica Jasenice’, koju je Općina Jasenica objavila povodom 30. obljetnice Operacije Maslenica, te roman Marijana Mandića iz Mostara ‘Ideologija’ (nakladnik DHK HB)”, kaže Mladen Pavković.

Zadnjih godina ovu su književno-publicističku nagradu za svoje knjige dobili: Rahim Ademi, Vlado Košić i Ivan Tolj, Josip Palada i Michael Palaich, Andrija Hebrang, Ante Nazor i Tomislav Pušek i drugi. Svečana dodjela priznanja – Velike zlatne plakete – bit će 11. listopada 2023. u dvorani udruge Specijalne policije Domovinskog rata RH u Zagrebu.


 objavio: dnevno.hr