Padom naselja Lužac, počeo je slom obrane Vukovara 1991.godine jer je tim činom presječena komunikacija hrvatskih branitelja, a Vukovar odsječen od četvrti Borovo naselje. Dva tjedna poslije, Vukovar je pao u ruke agresora…

Frustrirani neuspjehom “Arkanovci” pobili one koje su zatekli


Gotovo tromjesečne bitke kojima je neprijatelj želio slomiti grad, dovele su do velike frustracije u redovima JNA i srpske paravojske. Sluđeni neočekivanim, žestokim otporom znatno slabije naoružanih hrvatskih vojnika, JNA se odlučuje na zauzimanje Lušca čijim padom bi, zaključili su, i Vukovar brže pao u njihove ruke.

To se i dogodilo, no nitko nije očekivao da će se JNA toliko osvetnički ponijeti prema stanovnicima zatečenim u tom naselju. Nesretni mještani Lušca bi možda prošli i bolje da JNA nije išla u pratnji “Arkanovaca” koji u svom pohodu nisu štedjeli nikoga.

Ubijeni u svojim kućama. Nisu poštedjeli ni trudnicu…

Mučki je ubijeno 69 staraca, djece i žena, među kojima i 19-godišnja trudnica. Riječ je o žrtvama koje nisu nastradale zbog borbenih djelovanja, nego tek po ulasku neprijateljske vojske koja ih je ubijala na kućnim pragovima i u njihovim domovima.

“Bila je u 5 mjesecu trudnoće. Ni ona niti bilo tko drugi nisu zaslužili da tako umru. U ratu mi je ubijen i suprug i molim Boga da poživim da ga mogu dostojno sahraniti. Dokle god je nas bit će i njih, a kada ne bude nas valjda će naša djeca ih se dalje sjećati. Oni zaslužuju da ih se svi sjećaju jer smo radi njih dobili slobodnu i neovisnu Hrvatsku”, rekla je za Večernji list Mira Komunickij o pokojnoj sestri Mariji koja je nosila nadimak Maja.

Mato Džigumović, zapovjednik policije na Lušcu u vrijeme obrane grada, naglasio je kako za zločine počinjene u tom vukovarskom naselju nitko nije odgovarao.

Prema njegovim riječima, zločinačku su akciju vodili domaći Srbi, potpomognuti “Arkanovcima” i bivšom JNA.

Za razliku od Ovčare ili Lovasa, pokolj u naselju Lužac ostao je u sjeni i to je vjerojatno jedan od najmanje spominjanih zločina koji su za posljedicu imali čak 69 civilnih žrtava.

 

Zaboravljeni zločin

“To je priča koju godinama ponavljamo. Prije desetak godina bilo je privedeno šest osoba, između ostalih i djelatnik Policijske postaje Vukovar, koji je nakon 60 dana pušten jer nije bilo dovoljno dokaza, a sada se prema mojih spoznajama nalazi u BiH”, rekao je Džigumović.